Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Amalia Berglöfs tal till sin kropp under Flickadagen

"Min fantastiska, underbara kropp. Åh vad jag tycker om dig. Eller, jag önskar att jag gjorde det hela tiden.

Men jag har inte alltid tyckt om dig. Inte när killarna klämde på mina ömmande bröst för att de tyckte att det var spännande. Eller att inte vågade gå ut med orakade ben för att en kille sagt att det var äckligt. Eller då jag svälte mig själv för att mina lår inte såg ut som tjejernas i reklamerna. 

Min fantastiska, underbara kropp. Åh vad du har fått utstå saker. Du har sprungit snabbare än vinden hem från stationen för att en man förföljde dig. Du har dukat under av panikångestattacker. Du har hotats till livet av en kille som genom sexuell sadism ville ta ditt liv och se glädjen rinna ur din kropp. 

I Sverige föds ca 115 000 barn varje år. Ungefär hälften av dessa föds juridiskt som kvinnor. Om några år kommer de lära sig att vikt spelar roll. Att det är deras fel att våldtäkter sker. Att ett nej inte godtas som ett nej. Men det kan vi förändra. Vi kan ge dem och oss en ny morgondag. Så anmäl. Skrik högt, högre, högst. Håll huvudet högt.

Min fantastiska, underbara kropp. Åh vad jag begraver stridsyxan med dig just nu. Tillsammans kan vi stå i enad front. Jag står upp för dig. Jag står upp för oss. Jag står upp för mina medsystrar och medsyskon runtom i världen vars kroppar reduceras till objekt - hotas, hatas, mördas. För det är aldrig vårt fel. Vi ska kunna röra oss på dessa gator utan att frukta för våra liv. Ett klädval är aldrig en ursäkt till en våldtäkt. Ett nej som inte hörs är aldrig en ursäkt till en våldtäkt. Ett glas vin för mycket är aldrig en ursäkt till en våldtäkt. En ursäkt till en våldtäkt finns inte."

Av Amalia Berglöf.