Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Andrea H Bustos: Viljan att förändra förenar oss

Efter tisdagens snöstorm som orsakade stora delar av New York att stänga ner under dagen (inklusive FN och Kvinnokommissionen) är vi back on track!

Det jag tar med mig från idag var känslan som jag fick under ett seminarium arrangerat av Europeiska Kvinnolobbyn som handlade om utmaningar och möjligheter för flickor och unga kvinnor. Panelen bestod uteslutande av just unga kvinnor eller flickor som kom från bl.a. Sverige, Australien, Sydafrika, Armenien och Storbritannien. Alla talade om hur deras verksamheter arbetar och vilka problem som de möter i vardagen. Det som slog mig var hur lika berättelserna var. Patriarkatet är ett globalt fenomen. Förtrycket må se olika ut i olika länder, men som kvinnor blir vi alla drabbade av det oavsett var på jordklotet vi befinner oss. Förtrycker förenar oss, men likväl förenas vi av viljan att förändra. Kampen vi alla för, för ett bättre samhälle, för en rättvisare värld. Det är starkt.

Det är speciellt att befinna sig på CSW. Att röra sig i rum som nästan uteslutande fylls av kvinnor med en vilja att förändra. Alla är vi olika, men alla är vi lika. Under CSW i år har det talats mycket om empowerment. I många diskussioner förväntas det vara något som kvinnor ska sträva efter själva, individuellt. Jag skriver inte under på den agendan. Jag har en tilltro till kollektivet. Jag tror på kollektivet vi skapar under CSW, jag tror på kollektivet vi skapar i forum för debatt och jag tror på kollektivet vi skapar när vi diskuterar feminism och jämlikhet hemma vid middagsborden. Tillsammans skapar vi empowerment, vi stärker varandra. Kampen för jämställdhet och jämlikhet kan inte vara en individuell kamp, det måste vara något vi strävar efter gemensamt. Min övertygelse är att det endast är på det viset vi kan förändra de strukturer som förtrycker kvinnor och flickor världen över.

Tillsammans gör vi skillnad!

Text av Andrea H Bustos