Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

”Dags att killar lär sig att inte tafsa”

Hur ska man få killar att skärpa sig? Och hur ska tjejer få rätten till sin egen kropp? Det var några av diskussionerna när Internationella flickadagen uppmärksammades i Skärholmen.

– Det behövs fler såna här dagar. Men riktade till killar, så de kan få in i huvudet att de inte kan använda tjejers kroppar som de vill. Så de lär sig hålla händerna i styr, säger Rezan Abdalla.

Hon och kamraterna Khady Jammeh, Muna Awad, Lulia Mesfun och Julia Garcia går i Bredängsskolan och de tycker att Internationella flickadagen är viktig. I Skärholmen uppmärksammades den på Andra hemmet, där organisationen Flickaplattformen och socialdepartementet tillsammans bjudit in flera Stockholmsskolor till en fullspäckad dag.

Samlat in berättelser

Genom kampanjen #tjejkunnig har Flickaplattformen samlat in unga flickors berättelser om hur det är att vara tjej i Sverige idag. Deras sammanställning visar bland annat att var fjärde tjej som svarade är rädd för eller har erfarenhet av att bli utsatt för sexuella övergrepp.

– Problemet är att unga inte lyssnas på särskilt mycket i politiken över huvud taget och när det pratas om flickors rättigheter handlar det oftast om andra länder. Men tittar på man på sociala medier, där unga tjejer finns, så pratas det jättemycket om de här viktiga frågorna – rätten till sin egen kropp, hälsa, frågor om mens, kroppsideal med mera. Det var därför vi drog igång Tjejkunnig, för att bygga en bro mellan unga tjejer och makthavare, säger Liinu Diaz Rämö, projektledare för Flickaplattformen.

En av makthavarna på plats var jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Regeringen ska senare i höst presentera sin strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi ser att i vissa områden i Stockholm inskränks flickors livsutrymme av killar och män, som kontrollerar vem de ska fika med, vad de ska ha på sig. Och det är något vi tar på stort allvar. En sak vi kan göra är att stärka flickors och kvinnors organisering, låta dem själva definiera problem och lösningar. Och vi måste involvera pojkar och män i jämställdhetsarbetet, säger hon.

’’Backa våra systrar’’

Killarnas roll lyftes i flera av talen under dagen. Bland annat av artisten och skribenten Behrang Miri, som lyfte vikten av ett intersektionellt perspektiv på frågan.

– Oavsett om du är vit eller icke-vit så finns patriarkatet i oss. Vi snubbar måste vara kritiska till oss själva, ta ansvar och backa våra systrar, sa han.

Julia Garcia från Bredängsskolan tycker förändringen ska börja redan i hemmet.

– Föräldrarna borde uppfostra sina barn bättre, visa killarna att det inte är okej att tafsa på tjejer, säger hon.

Originalartikeln finns här.