Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Fem feministiska löften för 2017

På bloggen Girls’ Globe har Grace J Wong skrivit en lista på fem feministiska nyårslöften som känns väldigt viktiga att tänka på 2017. Vi har sammanfattat och översatt löftena här:

1. Dyk upp
Efter att mer än 4 miljoner feminister deltog i Women’s March runt om i världen, kan en lätt säga att vi börjar bli bra när det gäller denna punkt. Men, det är viktigt att vi fortsätter dyka upp för de saker vi tror på. Vare sig det är att fortsätta demonstrera eller att träffa andra feminister i ständerna  vi bor i, eller att stötta feministisk film, böcker och konserter. Även om sociala medier är ett otroligt mäktigt verktyg för den globala gemenskapen så är fysisk gemenskap lika viktigt. Låt oss kvinnor vara där för varandra under 2017, och kom ihåg att vi är starkare tillsammans.

2. Ställ upp
Tillsammans med att dyka upp på evenemang, protester och möten måste vi fortsätta att stötta det fantastiska arbetet av Planned Parenthood, ACLU, National Organization for Women, och även Girls’ Globe. Du kan skapa förändring med hjälp av pengar, tid, och till och med genom att förespråka för en organisation i ditt eget nätverk. Många av dessa organisationer kommer att hotas under Trumps administration och det kan vi inte tillåta. Oavsett nivå på deltagande kan du hjälpa, och lite empati och altruism har aldrig skadat något.

3. Säg ifrån
Tystnad är acceptans, och om det fanns en tid där kvinnor behövde höja sina röster, så är den tiden nu. Motsatt vad vissa har sagt så har ord en betydelse. Och ord har en påverkan. Om vi tillsammans säger ifrån för vad vi tror på, vad vi värderar, och vad vi inte tycker är okej så kommer vi att bli hörda. Vi kan bli stärkta av våra gemensamma erfarenheter, och i stället för att känna ömkan, kan vi resa oss tillsammans. Med varje sociala medier post, konversation och skriven bloggpost kommer vi att sakta men säkert ta isär patriarkatet.

4. Utbilda
Jag vet inte allt. Du vet inte allt. Inget vet allt. Men för att vara en effektiv allierad måste vi veta fakta. I en intersektionell anda måste vi komma ihåg att kvinnors rättigheter, vårt rättssystem system, vår miljö och vår politik är sammansvetsad. Även om du inte behöver kämpa för varje sak, så är att veta fakta ett stabilt steg till fortsatt försvar. Medan vissa delar av media har struntat i sanningen som ”alternativa fakta”, så är det viktigt att veta varför vi kämpar, och statistiken bakom det. Med tillkomsten av falska nyheter i sociala medier kan det vara lätt att hamna i bråk på Facebook om vad som är sant.

5. Ta hand om dig
Att vara en vild feminist 2017 kommer inte att vara enkelt, och när vi kämpar alla våra kamper så är det viktigt att ta hand om sig själv. Att kämpa mot patriarkatet är en livslång kamp, och det hjälper inte att du blir utbränd. Så när du känner dig nere, ta ett bubbelbad, gosa med din katt, sätt på en feministisk film på Netflix. Att fortsätta vara motiverad, passionerad och driven är ansträngande, så efter en lång dag av att störta patriarkatet, se till att unna dig själv.

Läs hela inlägget på engelska på bloggen Girls Globe.