Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

FLICKADAGEN 2017

Internationella Flickadagen har instiftats av FN för att uppmärksamma och diskutera flickors situation och möjligheter världen över. Sedan 2014 har Flickaplattformen tagit fasta på detta och årets Flickadag gick av stapeln på Berns i Stockholm under temat Flickorna och Framtiden: Ödesvalet 2018.

I Sverige bor en dryg miljon flickor. Eftersom att de är under 18 år kommer de inte att rösta i valet 2018. Vi ville diskutera hur följderna av valet kommer att påverka dem, i frågor som  sjukvård, arbete, utbildning, bostäder, stadsplanering och mänskliga rättigheter.

Rokibath Alassane ledde oss genom programmet som var fyllt av spännande samtal, diskussioner och framträdanden. Flickadagen inleddes med ett brandtal av Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige. Hon lyfte vikten av att ta plats i samhället och tro på sig själv och sin kraft - tillsammans blir vi starkare.

Representanter från de partipolitiska ungdomsförbunden CUF, Grön Ungdom, KDU, LUF, MUF, SSU, Ung Vänster och Unga Feminister var inbjudna för att debattera årets tema. Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges Elevkårer, modererade debatten som berörde frågor som hur arbetsmarknaden kan bli mer jämställd, hur vi bör jobba med att stärka hbtq-personer i skolan, elevhälsa, föräldraförsäkringen, samtyckeslagstiftning, otrygghet och rasistisk oranisering.

Poeten Sabrina Ibenejllal från Förenade Förorter, tillika svensk mästare i poetry slam, tog sig an scenen med en text om de motsägelsefulla i idén om vad som är en bra tjej.

I panelsamtal två kommenterade Amanda Lundeteg, VD för AllBright, Ida Östensson från Make Equal och Noura Berrouba, styrelseledamot i European Youth Parliament bland annat frågorna från tidigare debatt och kom med många förslag på lösningar. Det konstaterades även att de skolor som har feministiskt självförsvar måste ha maskulint självansvar.

Danskollektivet JUCK avslutade Flickadagens första del med ett mäktigt framträdande.

Tillsammans med våra medlemsaktörer minglade vi till sist. Vi fick höra tal från Flickaplattformens ägaraktörer Make Equal och Hungerprojektet, presentation av nya medlemmar och hann även med en liten överraskning.

Stort tack till alla medverkande!

Hela Flickadagen livesändes på facebook och går att se igen om du inte hade möjlighet att vara på plats. Där hittar du även alla fotografier och filmer som togs inför och under dagen.

 

Varma hälsningar

Flickaplattformen