Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

FLICKAPLATTFORMEN TILL CSW61

För andra året i rad åker Flickaplattformen till CSW i New York!

CSW-mötet pågår mellan 13-24 mars på FN:s högkvarter. På plats är representanter från medlemsstater, FN enheter och ideella organisationer från hela världen.

Vi kommer att hålla er uppdaterade om vad vi gör och vad som händer under veckan via våra sociala medier.

Om CSW och UN Women:

CSW står för the Commission on the Status of Women grundades i juni 1946 och hade sitt första möte i februari 1947. I år är det den 61 sessionen (därav CSW61). Kommissionen grundades kort efter att FN grundades, de första åren bestod den av 15 representanter som alla var kvinnor. Kommissionen blev separatistisk då det behövdes en miljö där det exempelvis hölls en annan ton i diskussioner. CSW är en del av UN Women vilket är FN:s organisation dedikerad för jämställdhetsfrågor och kvinnors egenmakt. UN Women fungerar som en global kämpe för världens kvinnor och flickor och finns till för att påskynda utvecklingen av jämställdheten och möta kvinnor och flickors behov. CSW bidrar med en uppföljning på Agenda 2030 för att påskynda realiseringen av jämställdhet och kvinnors egenmakt. Agenda 2030 är de 17 hållbar utvecklingsmål som FN-länderna har satt upp att realisera till 2030, och bland dessa finns jämställdhet som ett mål.

EWL (European Women’s Lobby) har sammanställt en lista som poängterar vikten av att de som organisation deltar vid CSW. Flera av punkterna går att se som anledningar för aktörer som Flickaplattformen att närvara. Varför åker vi då dit? Jo, därför att:

  • Det är det enda årliga internationella mellanstatliga mötet om kvinnors mänskliga rättigheter där alla FN:s medlemsstater möts och diskuterar visioner och framsteg.
  • För vi tror att CSW processen måste vara demokratisk och involvera NGOs för att kvinnoorganisationer behöver ta plats i alla steg.
  • För att vi behöver vara vakthundar över det överenskomna språket och förhindra attacker från diverse intressenter och länder som riskerar att motarbeta vår utveckling. Vi finns också där för att våra regeringar och EU på internationell nivå är konsekventa i deras nationella policys.
  • Det är en unik möjlighet att träffa andra kvinnoorganisationer från andra länder och kontinenter och nätverka, bilda allianser och stärka redan existerande kontakter.