Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Guts Angered stärker tjejernas självkänsla

Så mycket mer än en vanlig fritidsgård. Så kan man beskriva Guts Angereds mötesplats där bara tjejer och transpersoner är välkomna. "Här kan jag vara mig själv, dansa och ta av mig min sjal", säger 17-åriga Suhan.

Det är strax efter öppningstid och än så länge finns bara ett fåtal tjejer i lokalen. I en soffa sitter Suhan och 16-åriga väninnan Farhia och pratar och lyssnar på musik. De kom till Sverige från Uganda och Somalia för fyra respektive tre år sedan.

Jag flyttade till Angered i juni och hittade snabbt nya vänner genom Guts. Hit kommer tjejer från hela staden och det finns inte en enda tjej som behöver sitta ensam. Vi är som en familj och gör saker tillsammans, berättar Suhan.

Verksamheten har öppet tisdag, onsdag och torsdag och sedan i höstas brukar mellan 35 och 65 tjejer besöka lokalerna som ligger mittemot Angered arenas ingång.

Många har det trångt hemma och alla föräldrar kan inte hjälpa till med läxorna på grund av språket eller att de inte har tiden, säger socionomen Jandree Borelius som arbetat på mötesplatsen i flera år.

Fokus ligger på att stärka tjejerna och man jobbar målinriktat med bemötande och inkludering. Det gör att tjejerna själva får vara med och bestämma vad man vill göra.

Här får man lära känna sin kropp, diskutera samhällsproblem och lära sig sätta gränser.

Här finns dessutom kök där vem som helst får gå i kylen och laga mat, pysselverkstad där man kan få hjälp och inspiration av skapandepedagogen Ida och ett dansrum. Dessutom anordnas kurser i både självförsvar och ledarskap.

Det är bra att tjejer kan försvara sig själva. Vi bor i en stor stad och allt kan hända. Då kan man inte bara stå där och inte veta vad man ska göra, säger Suhan.

För Farhia innebar ledarskapsutbildningen en stor förändring.

Före jag gick den vågade jag inte prata med mina klasskompisar för jag trodde inte att de skulle förstå vad jag sa och att de inte gillade mig för att jag var svart. Nu känner jag mig mycket modigare och pratar med alla.

Varför kommer du hit?

Jag gillar inte att vara hemma. Då sitter jag bara och tittar på tv. Här kan jag få hjälp med läxorna. Jag vill bli förskolelärare och då är det också bra att att lära sig mer om skapande och målning.

Men du åker hit nästan varje dag ända från Hisingen?

Ja, jag trivs jättemycket här. Alla brukar fråga om jag inte är rädd när jag ska hem på kvällen. Men jag är aldrig rädd.