Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Ida Wahlström om första heldagen på CSW

Den första heldagen för oss som representerar Flickaplattformen på CSW är klar, jag sitter i översta våningen av en tvåvåningssäng i ett hotell på Manhattan och försöker smälta alla intryck från vår introduktionsdag. Ana, en ny vän och kollega från Mocambique, slumrar till i sängen under mig och jag tänker på vad som väntar oss imorgon, när världens största och på många sätt och vis viktigaste konferens om tjejer och kvinnors rättigheter drar igång.

Förväntningarna är många efter denna första dag då vi peppat och förberett oss för konferensen genom att lära känna varandra (vi är 18 personer från 10 organisationer och flera olika länder) och dela erfarenheter, kunskap och idéer för att stärka oss inför veckans uppdrag. Vi började dagen med att prata om intersektionalitet, som handlar om hur olika delar av ens identitet (t.ex. hudfärg, kön, könsidentitet, ålder, sexuell läggning, funktion, klass, religion osv.) kan ge en tillgång till eller hindra ens tillgång till makt och till ens mänskliga rättigheter. Vi har också snackat om hur vi kan lyfta flickaperspektivet – tjejers röster om vad de möter för problem, vad de har för behov och vilka lösningar de vill se – och se till att världens alla länder tar det i beaktning när de bestämmer riktningen för ytterligare ett år av arbete på lokal, nationell och internationell nivå med att stärka tjejer och kvinnors rättigheter.

Jag slås av att vi har mycket kvar att göra för att uppnå jämställdhet och jämlikhet, men ännu mer slås jag av vilken enorm kraft som samlas för att föra denna kamp vidare. Jag tänker också på alla människor – framförallt alla tjejer och kvinnor – som gått före oss, som arbetat i motvind för att vi skall ha de rättigheter och möjligheter vi har idag. Jag tänker på Sojourner Truth, en amerikansk frihetshjälte som föddes som slav och gick vidare till att kämpa för slaveriets avskaffande och kvinnors rättigheter. År 1851 talade Truth på en Kvinnokonferens i Ohio, USA. Då sa hon, ”Om den första kvinnan som gud skapade var tillräckligt stark för att vända världen upp och ned helt på egen hand, så borde alla dessa kvinnor [här på denna konferens] tillsammans kunna vända den tillbaka, och ställa den rätsida upp igen!” Efter en första dag här i New York med 17 fantastiska kvinnorättskämpar från Flickaplattformen – och tusentals fler som jag inte träffar förrän imorgon – råder det ingen tvekan hos mig om att vi kommer fortsätta göra framgångar i denna kamp för tjejer och kvinnors rättigheter som Truth och så många andra innan oss drivit på. För kan jag inte tänka mig annat än att vi tillsammans – med våra föregångares kraft som brinner vidare inom oss – förändrar världen lite till för varje dag vi kämpar på.

Text av Ida Wahlström