Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Internationella dagen mot rasism

Med anledning av internationella dagen mot rasism skriver vi tillsammans med 29 andra organisationer om normaliseringen av rasismen, i Sverige och internationellt, och vad som krävs för att följa den FN-konvention som Sverige ratificerade 1971.

För 53 år sedan antog FN:s generalförsamling den internationella konventionen om avskaffandet av alla former av rasism. Sedan dess har 88 länder skrivit under och vi har därmed förbundit oss att aktivt bekämpa rasism i vårt samhälle.

Vi har inte hållit det löftet. Inte i Sverige eller i resten av världen. I stället ser vi allt fler nedslående exempel på hur rasism och våldsbejakande, militariserad nazism normaliseras.

Vi uppmanar alla som läser detta att protestera varhelst vi möter rasism i vardagen – i forum, Facebookgrupper, vid fikabordet eller utanför Ica-butiken. Vi som medborgare har ansvar att forma det samhälle vi är en del av.

Vi uppmanar också alla att göra vad de kan för att bidra till samtal om demokrati, öppenhet och inkludering. Vi bär alla ansvaret att ställa oss på rätt sida om historien.

Hela artikeln går att läsa här!