Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Lola Ahmed om sina intryck från CSW

Igår började CSW61 i New York och årets tema är kvinnors ekonomiska självständighet. Många av oss hämtade våra pass redan på söndagen och var taggade inför måndagen. När jag gick in i byggnaden blev jag överväldigad över att se alla människor som har kommit över hela världen för att vara med och påverka när det gäller kvinnors rättigheter.

Jag fick mycket intryck under dagen men några ögonblick som stack ut var the European and North America advocacy training. Det var en föreläsning om hur man kunde påverka, internationellt, nationellt och lokalt. Det jag tar med mig är alla kvinnor som delade med sig av sina erfarenheter och historier. Under föreläsningen skulle man berätta vilka frågor som är viktigast för oss kvinnor, det slog mig att det spelar ingen roll var vi bor någonstans och att vi alla sitter i samma båt. Det fanns ett värme i det rummet och jag kunde inte låta bli att ryckas med.

Jag insåg ganska snabbt efter föreläsningen att vi har en lång väg för att nå dit vi vill men att det finns så många eldsjälar runt om i världen och som fortsätter med kampen. Jag träffade en syrisk kvinna som skulle till en föreläsning om våld i nära relationer. Det visade sig att vi skulle på samma föreläsning och vi pratade om situationen i Syrien. Hon berättade att det viktigaste nu är att se till att alla syriska ungdomar som bor runt om i Europa måste få möjlighet att studera och komma in i samhället. Hon berättade att ju bättre det går för dom i sina nya hemländer destor bättre är det för Syrien. Hon sade: Det är dom unga som ska bygga upp landet. De äldre har krigat och inte lyckats finna en lösning.

Den Svenska Kvinnolobbyn hade också ett event där vi pratade om förhandlingarna som är påverkade av den amerikanska administrationen. EU kan inte enas om migrationsfrågan och kvinnors sexuell hälsa. Under dagen har mina känslor gått upp och ner. Jag har fått många intryck och att se människor vilja att det ska bli bättre för kvinnor och flickor i hela världen vilket ger mig energi att fortsätta med arbetet samtidigt som man blir frustrerad över trögheten av systemet. Det är många länder som ska komma överens.

Jag är stolt över att vara på CSW61 med Flickaplattformen som aktivt arbetar med att stärka flickors position i samhället. Dagens flickor är morgondagens kvinnor och börjar vi inte ta detta på allvar kommer vi svika en hel generation flickor.