Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

MR-DAGARNA 2017

Flickaplattformen var på plats för att rapportera och bevaka under Mänskliga Rättighetsdagarna 9-11 november i Jönköping. Det var tre dagar fyllda av intressanta, lärorika och inspirerande seminarier och möten.

Årets MR-dagar hade fem huvudteman: Mänskliga rättigheter i Sverige, Mänskliga rättigheter i världen, Vad är mänskliga rättigheter?, Religion, livsåskådning och mänskliga rättigheter samt Lika rättigehter för alla - att arbeta mot diskriminering. 

Några av våra medlemsaktörer var på plats och höll seminarier:

- Individuell Människohjälp hade en workshop med metoder för antirasistisk värdegrundsarbete i gymnasie- och folkhögskolor. 

- Make Equal och Föreningen Ordfront diskuterade införandet av ett förbud mot rasistisk organisering. 

- Fredrika Bermer Förbundet delade ut årets pris för jämställdhetsinsatser till Barbro Westerholm.

- Real Stars berättade om sina projekt Fair Sex Online och Fair Sex där lärare och elever utbildas för att motverka skeva normer och övergrepp. De verkar för att integrera arbetet med fair sex i undervisningen istället för att bara ha temadagar.

- Teskedsorden lanserar snart sin app APPråpå rasism och pratade om hur fördomar kan motverkas genom ny teknik tillsammans med Aygül Kabaca från Mångkulturellt centrum, Brandon Sekkito från Ungdomsgården Lyktan och Klas Holmlund från Plotagon.

- Operation 1325 höll fyra seminarier, varav ett handlade om deras samarbete med Kurdiska och Turkiska feministiska organisationer för att uppnå jämställdhet inom säkerhet- och fredsbevarande arbete i Turkiet. 

- I ett panelsamtal som lyfte FNs syn på Sveriges arbete mot rasism deltog Kristina Wicksell från Make Equal tillsammans med  Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas Riksförbund och Muslimska mänskliga rättighetskommitén samt Felix König som är sakkunning till demokratiministern. 

Vi tog även del av samtal om hur Funktionsrättskonventionen fungerar i praktiken  där juristerna Andrea Bondesson från Funktionsrätt Sverige och Ola Linder från Independent Living Institute delade med sig av egna erfarenheter och förtydligade hur lagen ser ut. RFSUs Sara Bäckström talade om att vårdvägran vid abort inte är en rättighet för barnmorskor, senare under samma dag stod RFSU även för ett seminarium om högerextremismens hot mot sexuell & reproduktiv hälsa. Nationella sekreteriatet för genusforskning arrangerade ett intressant panelsamtal om hur olika maktrelationer skapas, upprätthålls och fördjupas i skuggan av Sveriges vändning inom asylpolitiken och den "tillfälliga lagen" (som inte ser ut att bli så tillfällig).

På fredagskvällen annordnade Songline och Musiker mot rasism en fantastisk konsert  på Kulturhuset Spira. Fatemeh Khavari och Ahmad Rahimi var konferencier och det bjöds på fantastiska framträdanden från b.la. Maxida Märkak, Emil Jensen och barnkören Nova.

TACK MR-DAGARNA! Vi lämnade Jönköping med ny energi och styrka att ta med oss i vårt fortsatta arbete för att förbättra och stärka unga tjejers position i samhället.