Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

MR-dagarna 8-10/11

8-10 november var Flickaplattformen med på Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg. Det var dagar fyllda med inspiration, nya lärdomar och massa trevligt häng med besökarna och med ett gäng av våra medlemmar!

Flickatorget

På utställartorget på Svenska Mässan kunde besökarna få träffa och lära känna oss, möta några av våra medlemmar, få spela in sin egen Tjejkunnig-film och göra ett gäng andra aktiviteter. Bland annat höll Fredrika Bremer Förbundet ett quiz där vinnarna hade möjlighet att vinna snygga priser från Feministsmeden och Horror pop + riots. Besökarna kunde även få snygga tatueringar från Tjejjouren Väst och från Crossing Boarders. Med Feministiskt självförsvar Göteborg fanns det även möjlighet att ta en snygg bild med texten ”Jag vill ha feministiskt självförsvar i skolan”.

På plats kunde besökarna få vara med i vår kampanj @tjejkunnig. Antingen genom att spela in sin egna tjejkunnig-film eller skriva ned sina tankar och lägga i vår gyllene tjejkunnig-låda!

Seminarierna

Under dagarna höll Flickaplattformen även i tre seminarium. Det första var med Malaak Daher (från GUTS Angered), Andrea Bustos (från Fler Unga) och med Sagal Yusuf (från The Prize of Being a Female). De unga tjejerna gav egna exempel och kloka tankar på hur ungdomar möter rasism och hur vi även kan mobilisera unga i kampen mot rasismen.

På vårt andra seminarium hade vi bjudit in Arbresha Rexhepi från Elektra. Hon berättade om hur Elektra arbetar antirasistiskt och hon gav intressanta reflektioner kring nationell identitet. Sarah Delshad från Muslimska feminister medverkade på vårt tredje seminarium. Hon berättade om varför hon startade Muslimska Feminister och gav aktuell statistik på vilka det är som syns i media i Sverige idag.

Tankar

Då vi visste att det skulle dyka upp en del gymnasieklasser ville vi ta tillfället i akt och samla berättelse och tankar till Tjejkunnig. Och vilka kloka tankar som trillade in! Det som till en början kan vara blygt och trevande forsar sedan fram när utrymmet ges! Alla dessa berättelse och tankar tar vi med oss för att sedan förmedla till de som behöver höra dem- de vuxna makthavarna.

Temat för MR-dagarna var "Tillsammans mot rasism". Tillsammans är ett av Flickaplattformens nyckelord. Vi jobbar tillsammans med andra organisationer och rörelser för att det är så vi vet att vi kan göra skillnad. När vi stod på vårt Flickatorg med våra medlemmar blev det tydligt vilken kraft det finns i att jobba tillsammans! Så TACK alla ni som vill vara en del av vårt tillsammans!

Medverkade gjorde: Hungerprojektet, Crossing BoardersGUTS Angered, Tjejjouren Väst, Operation 1325, Muslimska feministerFredrika Bremer Förbundet, Futebol dá Força, Feministiskt självförsvar Göteborg, Fler Unga, InteOkej, Elekta-Fryshuset Göteborg, The Prize of Being a Female