Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Nu åker vi hem!

Det har varit en enorm ära att få åka på CSW61 och jag är stolt över att ha fått vara del av Flickaplattformens fina delegation detta år. Jag ska nu försöka sammanfatta veckan som varit och den enorma mängd information jag tagit in. För mig kan den sammanfattas med tre delar. Gemenskap, kollektiv kraft och hopp.

Gemenskap i erfarenheter ifrån patriarkatets svarta baksida fanns i alla seminarium jag var på. I grund och botten är det samma struktur och samma mekanismer som sker, oavsett vart i världen du är. Det är erfarenheter av objektifierande och av att kvinnor är mindre värda än män. Detta mynnar ut i berättelser där någon sprider nakenbilder på en tjej mot hennes vilja, berättelse om någon som utvecklat en dödlig ätstörning på grund av önskan att nå den perfekta kroppen och berättelser där någon blivit tvingad in i prostitution och sålts som sexslav i flera år. Det är samma struktur, samma fundamentala fel som skapar dessa historier. Som en varklump som hindrar världen att från att växa såsom den kan göra.

Jag har också upplevt kollektiv kraft. Runt om i världen sker ändock initiativ i rätt riktning, både på ett personnära plan och på ett globalt plan. Jag har fått höra om mobilappen framtagen av en senegalesisk, ung innovatör, som gör att gravida kvinnor kan komma i kontakt med sin läkare i tid och rädda både sitt och sitt barns liv. Jag har också fått höra om hur The World Bank Group börjat samla in specifik data som har ett intersektionellt perspektiv. Data som ställer rätt frågor så som t.ex. hur utsattheten för en mörkhyad transkvinna skiljer sig ifrån utsattheten hos en vit cis-kvinna. Data som därmed blir mer tydlig med var insatser behöver göras.

Detta ger mig ett försiktigt hopp för framtiden. Ett hopp jag känt under alla seminarium jag varit på, i alla samtal jag haft. Ett hopp som kommer utifrån den kollektiva drivkraften och den gemensamma ilskan för hur världen ser ut. Ett hopp som så småningom kommer att rensa bort varklumpen som hindrar världen från att växa. Hoppet om en jämställd värld fri ifrån förtryck.

Jag har fått ny, hoppfull, kraft som jag kommer att ta med mig över atlanten hem till min tjejjour. Jag kommer att fortsätta arbeta vidare med att stärka unga tjejer och att ständigt ha ett flickaperspektiv i åtanke. CSW var en av de yttersta formerna för påverkansarbete men hemma handlar det om att lyssna på en tjej i taget och bara finnas där. Jag kan inte göra allt för att krossa patriarkatet, men jag kan göra något. Det kan du också göra!

Text av Stina Odlingson