Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Rokibath Alssane: Varför behövs ett flickaperspektivet på CSW?

Jag har tillsammans med sex andra grymma tjejer valts till att föra fram flickaperspektivet på årets CSW, med temat: Kvinnors ekonomiska utveckling i en föränderlig värld av arbete (Women's Economic Empowerment in the Chaging World of Work). Vilken ÄRA! 

Det första steget i uppdraget var att fråga mig själv - Varför behövs ett flickaperspektiv i samtalet om kvinnors ekonomiska självständighet? Jag visste att jag behövde klargöra för mig själv innan CSW, för att på riktigt kunna övertyga andra.  

Min inre rannsakan väckte minnen från senaste resan till Benin, där varje besök känns som en tidsresa bakåt. Plötsligt tänkte jag på det lilla barnet som sålde bensin på en vägkant i huvudstaden Cotonou. Jag minns hur mycket jag skämdes för att jag, genom att låta barnet framför mig tanka mopeden; accepterade att barnarbete förkom. Hur jag,  genom att räcka fram sedeln bidrog till att upprätthålla barnarbete. Jag försökte kompensera för mina känslor genom att överlämna ovanligt mycket i dricks, men visste att det inte var tillräckligt för att få barnet som stod där framför mig bort från arbete och mot studie och bättre utvecklingsmöjligheter.  

Enligt organisationen The Adolescent GirlsAdvocacy and Leadership Initiative (AGALI), lever 600 miljoner tonårsflickor i utbredd fattigdom medbegränsad tillgång till utbildning och hälsovård. Dessutom är risken större för flickor på landsbygden än pojkar, att leva som obetald arbetskraft. I Benin, (där Hunger Projektet även arbetar) blir flickor ofta skickade eller sålda  till familjer i storstaden  för arbete. Har de "otur" får de utså våld, kränkningar och misshandel. Många av dessa flickor lever ifrån sina familjer så länge att de till slut inte vet hur ta sig tillbaka hem.  

En del blir arbetskraft, och andra gifts bort.   

Enligt Unicef rapporten " Harnessing the power ofData for Girls", blir flickor som gifts bort ofta socialt isolerade, med begränsad möjlighet till sysselsättning. För att inte tala om att de blir offer för sexuellt överförbara sjukdomar, ochgraviditeter som ökar risk för både  barndödlighet och mödradödlighet.  

I Sverige har vi kommit en bit på vägen, men vi är inte klara. Den tuffa inhemska arbetsmarknaden slår hårt på unga kvinnor, som tvingas acceptera osäkra arbetsanställningar och får utså sexistiska kommentarer på köpet.  Vi får inte heller inte glömma att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män, för samma arbete!  Och att kvinnor i större utsträckning än män, tar hand om hushållsarbete och barn; väl hemma från det betalda arbetet.  

Kvinnors ekonomiska egenmakt börjar med att identifiera flickors utsatthet, och se till att tillgodose deras ( olika) behov och rättigheter. Att lyfta flickaperspektivet är se till att flickan inte glöms bort i diskussionen. Det är mitt uppdrag här på på CSW.  

Text av Rokibath Alssane