Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Sommarkrönika

Sommaren är här...

... och med det är det snart dags för oss på Flickaplattformen att stänga för semestern!

Men innan vi gör det vill vi dela med oss av de fantastiska framgångar som skett under det senaste året.

Vi blir fler och fler!

Sedan vi öppnade upp för medlemansökningar i maj förra året har vi fått in 40 medlemmar över hela Sverige. Det har sedan början varit tydligt att det finns ett stort intresse för samarbete inom fältet, vilket är glädjande då Flickaplattformen grundar sig i tanken att det i arbetet med flickors rättigheter bara finns samarbetspartners, inga konkurrenter!

Våra medlemmar finns i dagsläget i Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad, Umeå, Växjö, Uppsala, Örebro, Nacka, Södertälje, Klippan och Västerås. Vi vill självklart bli fler och i alla delar av Sverige. Tipsa oss gärna om verksamheter vi borde uppvakta!

Tillsammans är vi starkare!

En annan aspekt vi fokuserat på är att påverka makten att se avsaknaden av flickaperspektivet i bland annat jämställdhetspolitiken. Vi vet att om vi är många som kräver inkluderingen av flickors  röster i politiken kommer vi att lyckas skapa större förändringar.

Som en del av detta arbetet lanserade vi kampanjen tjejkunnig, där tjejers egna berättelser och erfarenheter står i fokus. Under året har vi fått hundratals inlägg från personer som identifierar sig som tjejer om vad som behöver förändras i deras vardag. Vi fortsätter samla in erfarenheter fram till nästa Internationella Flickadag (11/10). Hjälp oss gärna att sprida kampanjen! Ni kan exempelvis använda er av vårt material i er verksamhet, sprida våra filmer och inlägg på sociala medier, eller skriva egna inlägg till kampanjen. Läs mer om hur ni gör här!

Bevis på att vi har hörts i maktens korridorer är att

  • i mars fick vi, som en av fyra civilsamhällesaktörer, representera Sverige på FN:s Kvinnokommission (CSW) i mars. Vi åkte dit med en delegation om åtta personer från våra medlemsverksamheter som deltog i olika seminarier, ställde frågor och lyfte flickaperspektivet. Deras liverapportering kunde följas via Twitter på #csw60 och #girlsmart
  • i maj blev vi inbjudna att delta i en högnivådialog under Chiles presidents statsbesök till Sverige i maj där vi bland annat lyfte vikten av att tillvarata ungas erfarenheter och kompetenser i arbetet för en mer jämställd och jämlik skola
  • flera makthavare har tackat ja till ett möte med oss på årets Almedalsvecka. Där kommer vi att presentera några av de resultat vi fått in på kampanjen Tjejkunnig och diskutera hur de och deras respektive arbetsområden kan bli mer tjejkunniga.

Aktiviteter

Utöver allt som redan nämnts har vi deltagit i olika konferenser med syfte att uppmärksamma om flickaperspektivet. I maj deltog vi på Women Deliver, världens största konferens om flickors och kvinnors rättigheter och hälsa, i Köpenhamn. Totalt var vi en grupp om 20 personer både från Flickaplattformens medlemsaktörer, samt Hungerprojektets programverksamheter i Asien, Afrika och Latinamerika. Läs mer om våra tankar efter konferensen här.
Under året har vi även anordnat flera träffar, både i Stockholm och Göteborg, och i höst ska vi ha vår första träff i Malmö. Vi ser fram emot fortsatt spridning av vårt arbete och av den tjejkunnighet vi samlat in!

Nu ser vi fram emot en fin sommar, så ska vi sen se till att hösten blir minst lika händelserik och spännande!