Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Strong Girls väcker idrottslust

Rollerderby, brottning, Mixed Martial Arts och bergsklättring är några av de idrotter och äventyrssporter som flickor i Umeå får prova på i projektet Strong Girls. Grundtanken är att öppna upp idrotten för alla, stärka tjejers självkänsla och ge möjlighet till utveckling. 
– Vi vill nå de som tror att sport inte är något för dem, säger Lucy Rist, en av initiativtagarna.

Omkring 20 tjejer i högstadieåldern deltar i Strong Girls första omgång som hålls under hösten och i vår och projektet kommer att pågå under tre års tid med nya grupper. Strong Girls är en del av stiftelsen Girls in Sports verksamhet och drivs av Lucy Ristoch Jenny Lidqvist som också arrangerar den årliga festivalen Women in Sport + Adventure. Tanken med Strong Girls är också att öppna upp fler idrotter och äventyrssporter för tjejer, även sådana som annars ofta anses vara maskulint kodade.

– Igår var de och provade på MMA och de verkade verkligen gilla det. Det känns som att gruppen kommer samman allt mer, säger Lucy Rist.

Först hålls en introduktion och därefter tar praktiska träningar vid, antingen i en skola eller på ett gym. Varje delmoment läggs upp på så att en kvinna som kan fungera som förebild berättar om idrotten och sedan får de deltagande tjejerna prova. En av idrotterna som ingår är tyngdlyftning. Tyngdlyftaren Angelica Brage, som tävlar i grenen styrkelyftning, är en av de som berättat om idrotten, liksom några yngre tyngdlyftare som också fungerar som förebilder och som ofta bara är några år äldre än tjejerna själva. Sedan har tjejerna fått prova på i ett par veckor innan en ny idrott tar vid. Den som inte fastnar för tyngdlyftning kanske fastnar bergsklättringen eller någon av de andra idrotterna. Dessutom ingår moment där de sitter ner och pratar om föreställningar om flickor och kvinnor inom idrotten:

– En fråga vi diskuterar är hur media representerar kvinnor inom sport. Vi tar fram tidningar och diskuterar vad tjejerna tänker och känner om vad de ser.

– Nästa vecka ska vi prata om bilder i media på flickor och kvinnor som idrottar, och sedan ska vi diskutera kroppsuppfattning. Efter det är den första omgången med individuell sport klar, det har gått så fort, säger hon (...)

Artikeln finns att läsa i sin helhet här.