Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Tips på hur cispersoner kan agera transinkluderande

Jon Aagaard Andersson och Ella Mulugeta från Flickaplattformens ägarorganisation Make Equal har skrivit en debattartikel i Aftonbladet i samband med dagen Transgender Day of Visibility. I artikeln ger Jon och Ella tips på hur cispersoner kan agera transinkluderande.

Några tips de ger är att be om ursäkt, rätta sig och gå vidare om en råkar säga fel pronomen, att lärare ska prata om ”dom av oss som är transpersoner” i stället för att säga ”transpersonerna”, att vara påläst, respektfull och kärleksfull som förälder ifall ens barn kommer ut som trans, och att psykologer ska ta transpersoners mående på allvar.

Jon och Ella skriver även om projektet Make Equal Stories, som samlar in berättelser om diskriminering och utanförskap, och uppmanar transpersoner att skicka in sina berättelser om transfobi. Texterna som skickas in till Make Equal Stories publiceras sedan på en hemsida där tillexempel lärare, föräldrar och psykologer kan läsa och lära om transpersoners erfarenheter.

Första steget till att skapa förändring är synliggörande. Jon och Ella menar att transfobi ofta handlar om okunskap, och därför är det viktigt att alla får kunskap om vad trans handlar om och innebär.

Läs hela texten här.