Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Tjejjouren Meja får årets jämställdhetspris!

Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2016 tilldelas Tjejjouren Meja. 
– Det känns så klart jättekul. Lite chockande, men ändå inte. Vi har gjort jättemycket i år på många håll, så vi är verkligen glada för priset, säger Suada Dani, samordnare på Tjejjouren Meja.

Priset delades ut av Lisa Friberg (S), ordförande i jämställdhetsberedningen, på Mälardalens högskola i samband med Bemötandedagarna den 8 november.

Årets hedersomnämnande går till Marianne Karlberg, mångårig medarbetare på Eskilstuna kommun.

Eskilstuna kommuns jämställdhetspris tilldelas en organisation, ett företag eller enskild person som bidragit till att på ett positivt sätt utveckla jämställdheten i Eskilstuna kommun under det gångna året. Prissumman är 10 000 kronor.

Hedersomnämnandet delas ut till en person eller en arbetsplats inom kommunkoncernen som på ett föredömligt sätt arbetat för att öka jämställdheten inom Eskilstuna kommun.

Vad betyder priset för Tjejjouren Meja, Suada Dani? 
– Det känns bra att vårt viktiga arbete där unga tjejer söker stöd hos oss via chatt, på skolor och fritidsgårdar tas på allvar. Att vårt arbete syns. Hela vår organisation och verksamhet får ett erkännande och det ger oss en drivkraft.

Vet ni hur de 10 000 kronorna ska användas? 
– Det finns en tanke om att utveckla vårt projekt Systerskapet. Ett projekt där en volontär har kontakt och pratar med en yngre tjej under ett år. De ingår ett systerskap och träffas ett antal timmar i månaden för att ge stöd och stärka de tjejer som har behov av det.

– Pengarna hjälper så klart vår verksamhet jättemycket, även om det kanske inte räcker hela vägen. Men det räcker för att vi ska kunna utveckla Systerskapet och det är vi jätteglada för.

Under nomineringstiden har allmänheten kunnat nominera på olika sätt - via webben, telefon och blanketter. Juryn utgörs av Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning och här är deras motiveringar till pris och hedersomnämnande:

Jämställdhetspriset: Tjejjouren Meja 
För mycket värdefulla insatser och stort engagemang i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld. Ett samhälle där alla flickor, tjejer och kvinnor kan känna sig trygga. Volontärerna på tjejjouren Meja är unga kvinnor med olika intressen, utbildning och yrken, som sedan tio år tillbaka bidrar med sin tid, kunskap och medmänsklighet i samtal med unga tjejer via chatt, mail och telefon. Bland de möten som genomförs IRL är Storasysterverksamheten värd ett särskilt omnämnande. Tjejjouren syns i samhällsdebatten och gör aktiviteter i skolor. I en tid då alltför många unga kvinnor lider av psykisk ohälsa, gör tjejjouren Mejas insatser stor skillnad!

Originalartikeln finns att läsa här.