Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Tjejkunnig Indien

Det är eftermiddag i Indien. På en lägergård i staden Udaipur har ett 50-tal flickor samlats för att fundera över vad de gillar med att vara flicka, vad de inte gillar och vad de vill att världen ska veta. Stora, vita papper ligger i mitten av de fyra grupper som satt sig i ringar på ett madrasserat golv. Papper som med eftertanke och färgglada pennor fylls med reflektioner.

Sedan hösten 2015 har Flickaplattformen systematiskt samlat in tjejers röster för att bli bättre på att förstå tjejperspektivet under hashtag #tjejkunnig. Allt för ofta frågar vi nämligen någon annan, när det egentligen är tjejer som är experterna. Resultatet av #tjejkunnig-kampanjen synliggör teman som prestationskrav, diskriminering, objektifiering och otrygghet i vardagen. Perspektiv flickor över hela världen delar.

Kajal, 17, drömmer om att bli polis. Hon vill få ett slut på våldet mot kvinnor. Hon gillar att hon är flicka, eftersom det gör att hon har fått utrycka och utveckla sin emotionella intelligens. Något som är bra om man ska bli polis. Men frustrationen och sorgen över att aldrig riktigt bli lyssnad på värker ständigt i bakgrunden.

Av de flickor som Flickaplattformen träffar i Indien är det flera som berättar att de inte gillar att de själva inte får fatta avgörande beslut, att de fastnar i hemmets sysslor och att de hamnar i ett utanförskap som ingifta i nya familjer. Samtidigt är de stolta över sin empatiska förmåga, att de klarar av att bära det tunga ansvaret för hemmet och att de verkligen har byggt upp sin egen styrka från grunden.

När de fyra grupperna en efter en presenterar sina slutsatser är deras budskap till världen tydligt: ”Att vara tjej är inte något dåligt. Vi är inte en börda. Vi vill ha jämlikhet.” Tjejer är inte en homogen grupp som måste räddas. De är individer som var och en har den expertis vi behöver om vi ska få bukt med ojämlikheten i världen. Även om många perspektiv av att leva i ett patriarkat kan delas är varje berättelse unik. Varje röst räknas. Det är det som är kärnan i #tjejkunnig.