Kunskap & inspiration
Tillbaka till startsidan

Unizons rapport "Porr och prostitution"

Från Unizons hemsida:

Omfattningen och spridningen av kommersiell porr har ökat lavinartat under flera decennier, samtidigt har porren blivit mycket mer våldsam. Dagens porr visar bilder av gruppvåldtäkter, grova sexuella övergrepp och förnedring av kvinnor och tjejer. Det är en total motsats till samhällets offentliga värderingar om jämställdhet. Insatser för att förebygga mäns och killars våld mot kvinnor och tjejer är verkningslösa om vi samtidigt tillåter porren finnas tillgänglig två klick bort i varje mobiltelefon.

Genomsnittsåldern när killar börjar titta på porr är 11,5 år. Det de får se är bland annat kukar så långt ned i halsen på tjejer att de nästan kvävs, så kallad gagging. Det är omöjligt att förebygga mäns och killars sexuella våld och förändra normer så länge killar och män fortsätter att utsättas för porr.

I rapporten Porr och prostitution belyser vi hur mäns våld mot kvinnor yttrar sig i porr- och prostitutionsindustrin. Med hjälp av forskning, kvantitativa data och intervjuer visar vi en bild av hur dessa fenomen hänger ihop på samhällelig och individuell nivå.

Hela rapporten finns att ladda ned här, där det också finns 10 sammanfattande punkter från forskningen om porr och prostitutionsindustrin.