Unga tjejers perspektiv på det som rör unga tjejer

Är du tjejkunnig? Det finns bara ett sätt att vara det. Nämligen genom att vara tjej. Trots detta är det oftare vuxna som kommer till tals i frågor som rör unga tjejer. Tjejkunnig är en kampanj av Flickaplattformen vars syfte är att hjälpa vuxna, media och dem som fattar besluten att lyssna på tjejers perspektiv. Vi har sedan hösten 2015 samlat in olika tjejers åsikter och tankar om ämnen som de själva har valt. Här kan du ta del av några.

illustration av funkofobi

 

 

 

 

 

 

 

Funkofobi är ett annat förtryck som lyfts i Tjejkunnig. Det betyder att särbehandlas/utestängas på grund av sin funktionsvariation.

Unga med funktionsvariation möter också utmaningar när det gäller möjligheten att uttrycka sin sexualitet, bestämma över sin egen kropp och fritt kunna välja könsidentitet och könsuttryck (Fokus15).

“Inte nog med att varenda modell i klädreklamen är vit och normalsmal, jag har aldrig sett en enda person i reklamkampanjerna använda rullstol eller vit käpp.”
"Jag har varit livrädd för att någon ska se att jag är funkis, för funkis är lika med ocoolt."

Bli ännu mer tjejkunnig!

För att hjälpa dig att bli mer tjejkunnig har Flickaplattformen samlat ihop ett gäng bloggar, podcaster, Youtube-kanaler och Instagramkonton som på olika sätt lyfter flickafrågor.