Unga tjejers perspektiv på det som rör unga tjejer

Är du tjejkunnig? Det finns bara ett sätt att vara det. Nämligen genom att vara tjej. Trots detta är det oftare vuxna som kommer till tals i frågor som rör unga tjejer. Tjejkunnig är en kampanj av Flickaplattformen vars syfte är att hjälpa vuxna, media och dem som fattar besluten att lyssna på tjejers perspektiv. Vi har sedan hösten 2015 samlat in olika tjejers åsikter och tankar om ämnen som de själva har valt. Här kan du ta del av några.

fyra figurer varav en är färglagd med gult och lila för att illustrera 25 procent

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästan varannan ung homo- och bisexuell tjej uppger att de mår psykiskt dåligt (Hon, hen, han 2010).

Var femte ung homo- eller bisexuell tjej har blivit utsatt för hot om våld (Hon, hen, han 2010).

“Jag och min flickvän får massa blickar och ibland känner vi oss diskriminerade av lärare, speciellt på sexualkunskapen. Bara sex mellan tjejer och killar tas upp.”
”Jag tycker att en ska prata mer om olika alternativ. För när en har sexualkunskap i skolan så pratar en bara om tjejer och killar inte att det finns tusen andra olika läggningar och vem/vad en vill identifiera sig själv som.”

Bli ännu mer tjejkunnig!

För att hjälpa dig att bli mer tjejkunnig har Flickaplattformen samlat ihop ett gäng bloggar, podcaster, Youtube-kanaler och Instagramkonton som på olika sätt lyfter flickafrågor.