Unga tjejers perspektiv på det som rör unga tjejer

Är du tjejkunnig? Det finns bara ett sätt att vara det. Nämligen genom att vara tjej. Trots detta är det oftare vuxna som kommer till tals i frågor som rör unga tjejer. Tjejkunnig är en kampanj av Flickaplattformen vars syfte är att hjälpa vuxna, media och dem som fattar besluten att lyssna på tjejers perspektiv. Vi har sedan hösten 2015 samlat in olika tjejers åsikter och tankar om ämnen som de själva har valt. Här kan du ta del av några.

9 stycken lila och gula ansikten, 1 genomskinligt. För att illustrera 9 av 10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var åttonde deltagare i Tjejkunnig lyfter problemet med skeva kroppsideal

43% av tjejer som tillfrågats är stressade över sin kropp/vikt/utseende (Ungdomsbarometern 2013).

23% av tjejerna i åldern 16-29 år ofta oroar sig för sitt utseende och 28% för sin vikt (Fokus13).

58% av tjejer som tillfrågats känner sig ofta stressade över skolarbetet (Ung röst 2014).

49% av tjejer som tillfrågats är stressade över “förväntningar som jag har på mig själv” (Ungdomsbarometern 2013).

"Jag måste jobba tusen gånger hårdare för att få samma respekt och jag måste visa att jag är tuff. Och bli kallad 'jag har en killig attityd', att jag är bossig, att jag är kaxig och sådär." (Negin Azimi)
"Hur alla krav på att vara tjej blir så många så att man lämnas av en känsla av att aldrig aldrig va tillräcklig smal/snygg/social/rolig."
”När jag går ut och hela tiden måste fokusera på mitt utseende på grund av att jag vet att andra människor, tjejer som killar lägger stor vikt i hur jag ser ut.”
“Idealen för hur tjejer "ska" se ut är helt sjuka i huvudet.”

Bli ännu mer tjejkunnig!

För att hjälpa dig att bli mer tjejkunnig har Flickaplattformen samlat ihop ett gäng bloggar, podcaster, Youtube-kanaler och Instagramkonton som på olika sätt lyfter flickafrågor.