Unga tjejers perspektiv på det som rör unga tjejer

Är du tjejkunnig? Det finns bara ett sätt att vara det. Nämligen genom att vara tjej. Trots detta är det oftare vuxna som kommer till tals i frågor som rör unga tjejer. Tjejkunnig är en kampanj av Flickaplattformen vars syfte är att hjälpa vuxna, media och dem som fattar besluten att lyssna på tjejers perspektiv. Vi har sedan hösten 2015 samlat in olika tjejers åsikter och tankar om ämnen som de själva har valt. Här kan du ta del av några.

 

ett brustet hjärta som är färglagt i gult och lila

 

 

 

 

 

 

Varannan utrikesfödd gymnasieelev, och var tredje gymnasieelev med två utrikesfödda föräldrar, rapporterar att de har utsatts för rasism (En skola för alla? Ungdom mot rasism, 2012).

En tredjedel av dessa berättar att deras lärare utsatt dem för rasism (Umr 2012).

77% av tjejer som utsatts för rasism har blivit utsatta i skolan (Umr 2012).

30 % av ungdomarna upplever att det förekommer kränkningar med rasistiska anspelningar på nätet. (Friends nätrapport 2016).

"Jag älskar att vara tjej, det är inte det. Jag älskar att vara tjej, jag älskar mitt ursprung och allt det som gör mig till mig. Det är bara jobbigt att leva med det. Det är jobbigt att leva med hur samhället ser på en och behandlar en."
"För några år sedan började jag förstå att det inte bara är min hudfärg som är annorlunda med mig, utan även att jag är tjej."
"Jag behöver förklara varför jag finns här, varför jag inte ser ut som alla andra. Var jag egentligen kommer ifrån."

Bli ännu mer tjejkunnig!

För att hjälpa dig att bli mer tjejkunnig har Flickaplattformen samlat ihop ett gäng bloggar, podcaster, Youtube-kanaler och Instagramkonton som på olika sätt lyfter flickafrågor.