Unga tjejers perspektiv på det som rör unga tjejer

Är du tjejkunnig? Det finns bara ett sätt att vara det. Nämligen genom att vara tjej. Trots detta är det oftare vuxna som kommer till tals i frågor som rör unga tjejer. Tjejkunnig är en kampanj av Flickaplattformen vars syfte är att hjälpa vuxna, media och dem som fattar besluten att lyssna på tjejers perspektiv. Vi har sedan hösten 2015 samlat in olika tjejers åsikter och tankar om ämnen som de själva har valt. Här kan du ta del av några.

en hand som håller upp pekfingret för att illustrera var femte eller 1 av 5

 

 

 

 

 

 

 

65% av svaren i kampanjen Tjejkunnig har berört rätten till sin egen kropp (Flickaplattformen 2016).

41% av tjejer i åldrarna 16-29 år uppger att de är rädda för att gå ut ensamma om natten. (Folkhälsomyndighetens nationella enkät). Samtidigt visar statistik att de flesta övergreppen sker av ens partner eller i hemmet.

Var tredje tjej i åldern 13-16 år uppger att de utsatts för sexuella trakasserier på nätet (Friends nätrapport 2016).

97% av dem som misstänks för sexualiserade brott är män (BRÅ). Ändå känner många tjejer att de har ansvar att “skydda sig” mot övergrepp.

”Vi anses behöva begränsa oss och skydda oss själva, vara försiktiga osv.. Medans våra jämnåriga killar tex aldrig behöver ens tänka på vad deras klädval kan ha för konsekvenser!”
“Jag är trött att bara ses som ett sexobjekt! För tro det eller ej, jag är faktiskt mer än bara bröst och rumpa.”
“När jag går hem på kvällen och trycker min urladdade telefon mot örat för att slippa män. När de ändå skriker efter mig. När jag måste ha nycklarna i handen och hjärtat i halsgropen. Då tycker jag inte om att vara tjej.”
“I såna lägen där tex en tjej lägger upp en lättklädd bild (i tex bikini eller liknande) på sociala medier och får kommentarer om att hon är en slampa osv. Medan om en kille skulle göra precis samma sak, dvs lägga upp en bild på sociala medier på sig själv i tex kallingar och få upplyftande kommentarer gentemot tjejens inlägg.”

Bli ännu mer tjejkunnig!

För att hjälpa dig att bli mer tjejkunnig har Flickaplattformen samlat ihop ett gäng bloggar, podcaster, Youtube-kanaler och Instagramkonton som på olika sätt lyfter flickafrågor.