Unga tjejers perspektiv på det som rör unga tjejer

Är du tjejkunnig? Det finns bara ett sätt att vara det. Nämligen genom att vara tjej. Trots detta är det oftare vuxna som kommer till tals i frågor som rör unga tjejer. Tjejkunnig är en kampanj av Flickaplattformen vars syfte är att hjälpa vuxna, media och dem som fattar besluten att lyssna på tjejers perspektiv. Vi har sedan hösten 2015 samlat in olika tjejers åsikter och tankar om ämnen som de själva har valt. Här kan du ta del av några.

Många av svaren i Tjejkunnig har handlat om sex. Flera upplever att sex är mer tabubelagt för tjejer med sex än det är för killar och att de har svårare för att fritt kunna uttrycka och utforska sin sexualitetet.

22% av tjejerna i åldern 16–25 år uppger att de varit med om något sexuellt som de egentligen inte ville (Fokus15).

Tonåringar anser fortfarande att preventivmedel i första hand är tjejens ansvar i heterorelationer (Studie vid Uppsala Universitet, 2008).

54% av alla tillfrågade tjejer svarade att de upplevt skolans sex-och samlevnadsundervisning som dålig ("Ungdomar och sexualitet", Folkhälsomyndigheten 2014).

“Hur killar ses som kungar när de får ligga och hur tjejer ses som horor när de får ligga... Varför är det såhär? Kan vi inte försöka nå fram till både flickor och pojkar och säga att sex är naturligt?”
"Att min orgasm är en extra bonus - men hans är självklar."
"Att det inte är skämmigt att knulla sig själv med dildos."
"Mer fokus på tjejers orgasm i sexualundervisningen i skolan, överhuvudtaget mer fokus på tjejers njutning kopplat till sex i sexualundervisningen. Och självklart att inte bara prata om biologi utan även om känslor, och SAMTYCKE!"

Bli ännu mer tjejkunnig!

För att hjälpa dig att bli mer tjejkunnig har Flickaplattformen samlat ihop ett gäng bloggar, podcaster, Youtube-kanaler och Instagramkonton som på olika sätt lyfter flickafrågor.