Unga tjejers perspektiv på det som rör unga tjejer

Är du tjejkunnig? Det finns bara ett sätt att vara det. Nämligen genom att vara tjej. Trots detta är det oftare vuxna som kommer till tals i frågor som rör unga tjejer. Tjejkunnig är en kampanj av Flickaplattformen vars syfte är att hjälpa vuxna, media och dem som fattar besluten att lyssna på tjejers perspektiv. Vi har sedan hösten 2015 samlat in olika tjejers åsikter och tankar om ämnen som de själva har valt. Här kan du ta del av några.

transsymbol som är till hälften färglagd för att illustrera 49%

 

 

 

 

 

 

 

Det finns könsidentiteter som sträcker sig bortom och utmanar uppdelningen tjej-kille. Personer vars könsidentitet eller könsuttryck bryter mot normen upplever diskriminering och osynliggörande (Hon, Hen, Han 2010).

36% av alla tillfrågade transpersoner har under det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv (Folkhälsomyndigheten 2015, "Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner").

65% angav att de har avstått från olika aktiviteter under de senaste 12 månaderna, av rädsla för att bli dåligt behandlade eller diskriminerade på grund av sin transerfarenhet (Folkhälsomyndigheten 2015).

“I skolan pratas det bara om tjejer och killar, inte att det finns andra sätt att identifiera sig själv som. Det blir då ett förtryck mot folk som är queer.”
"Ta upp transtjejer och transpersoner som levt som blivit tilldelat kvinligt kön och levt som tjej men inte identifierar dig med det. Ta upp att personer som inte är cistjejer kan ha erfarenhet som tjej. Gör trans synligt!"

Bli ännu mer tjejkunnig!

För att hjälpa dig att bli mer tjejkunnig har Flickaplattformen samlat ihop ett gäng bloggar, podcaster, Youtube-kanaler och Instagramkonton som på olika sätt lyfter flickafrågor.